top of page

​

METODOLOGIE

 

Privind organizarea ÅŸi funcÅ£ionarea alternativei educaÅ£ionale Step by Step în unităţile de educaÅ£ie timpurie - învăţământ antepreÅŸcolar  ÅŸi preÅŸcolar ÅŸi în unităţile de învăţământ primar ÅŸi gimnazial

ÃŽn baza art. 59 din Legea EducaÅ£iei NaÅ£ionale Nr.1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare,  a Regulamentului de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a învăţământului preuniversitar alternativ, aprobat prin OMCTS 5571 din 7 octombrie 2011, a Protocolului de colaborare dintre Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării, Tineretului ÅŸi Sportului ÅŸi AsociaÅ£ia Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională, în cadrul învăţământului preuniversitar din România pot funcÅ£iona grupe/servicii de educaÅ£ie timpurie antepreÅŸcolară, grupe/grădiniÅ£e de învăţământ preÅŸcolar, clase/ ÅŸcoli de învăţământ primar ÅŸi gimnazial în alternativa educaÅ£ională Step by Step.

Organizarea şi funcţionarea acestor instituţii de învăţământ şi educaţie se realizează pe baza prezentei metodologii care contine prevederi generale şi prevederi specifice fiecărui nivel de învăţământ.

​

PREVEDERI GENERALE

 

I.  ÃŽnfiinÅ£area grupelor/serviciilor de educaÅ£ie timpurie antepreÅŸcolară, grupelor/grădiniÅ£elor de învăţământ preÅŸcolar, claselor/ ÅŸcolilor de învăţământ primar ÅŸi gimnazial în alternativa educaÅ£ională Step by Step.

    ÃŽnfiinÅ£area grupelor/serviciilor de educaÅ£ie timpurie antepreÅŸcolară, grupelor/grădiniÅ£elor de învăţământ preÅŸcolar, claselor/ÅŸcolilor de învăţământ primar ÅŸi gimnazial în alternativa educaÅ£ională Step by Step se face de către Inspectoratele Åžcolare în temeiul Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr.1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare, a Regulamentului de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a învăţământului  preuniversitar alternativ, la propunerea unităţilor de învăţământ, ÅŸi  pe baza Protocolului de colaborare încheiat între Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării, Tineretului ÅŸi Sportului ÅŸi AsociaÅ£ia Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională.
    Serviciile de învăţământ antepreÅŸcolar/grădiniÅ£ele/ÅŸcolile  Step by Step se organizează atunci când  toate grupele/clasele din unitatea  respectivă aplică metodologia alternativei educaÅ£ionale Step by Step.

II.  FinanÅ£are

    FinanÅ£area de bază, finanÅ£area complementară ÅŸi finanÅ£area suplimentară a grupelor/serviciilor de educaÅ£ie timpurie antepreÅŸcolară, grupelor/grădiniÅ£elor de învăţământ preÅŸcolar, claselor/ÅŸcolilor de învăţământ primar ÅŸi gimnazial în alternativa educaÅ£ională Step by Step  se asigură:
        de la bugetul de stat, prin Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării, Tineretului ÅŸi Sportului, pentru cifra de ÅŸcolarizare aprobată;
        din bugetele locale;
        din alte surse, conform Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr. 1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare ÅŸi Regulamentului de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a învăţământului  preuniversitar alternativ.

III. Înscrierea, evidenţa şi mişcarea copiilor/elevilor

    ÃŽnscrierea copiilor/elevilor în grupele/clasele din alternativa educaÅ£ională Step by Step se face în limita planului de ÅŸcolarizare aprobat, printr-o cerere scrisă din partea părinÅ£ilor sau susÅ£inătorilor legali prin care aceÅŸtia îşi asumă responsabilitatea pentru copil ÅŸi pentru îndeplinirea obligaÅ£iilor financiare conexe.
    EvidenÅ£a frecvenÅ£ei ÅŸi activităţii instructiv-educative se face pe baza documentelor ÅŸcolare specifice prevăzute de Legea EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr.1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare ÅŸi de Regulamentul de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a învăţământului preuniversitar alternativ.
    Transferul copiilor/elevilor din alternativa educaÅ£ională Step by Step în învăţământul tradiÅ£ional ÅŸi invers, se face în interesul copilului, pe baza opÅ£iunii părinÅ£ilor ÅŸi în conformitate cu reglementările în vigoare.

IV.  Resurse materiale

    Grupele /serviciile de învăţământ antepreÅŸcolar, grupele/grădiniÅ£ele de învăţământ preÅŸcolar, clasele/ÅŸcolile de învăţământ primar ÅŸi gimnazial care aplică alternativa educaÅ£ională Step by Step pot funcÅ£iona potrivit legii, în cadrul unităţilor de învăţământ din România sau în spaÅ£ii (imobile) puse la dispoziÅ£ie de către agenÅ£i economici, asociaÅ£ii ÅŸi organizaÅ£ii profesionale, persoane fizice sau juridice.
    Baza materială pentru grupele /serviciile de învăţământ antepreÅŸcolar, grupele/grădiniÅ£ele de învăţământ preÅŸcolar, clasele/ÅŸcolile de învăţământ primar ÅŸi gimnazial care aplică alternativa educaÅ£ională Step by Step este reprezentată de mobilierul standard specific ÅŸi de materialele didactice corespunzătoare organizării procesului instructiv educativ specific alternativei.
    Baza materială este asigurată din fonduri alocate de la bugetul de stat, din bugetele locale sau surse extrabugetare (asociaÅ£ii de părinÅ£i, agenÅ£i economici, donaÅ£ii sau sponsorizări).

V. Resurse umane

    ÃŽncadrarea personalului didactic în grupe/clase în alternativa educaÅ£ională Step by Step se face în conformitate cu legislaÅ£ia în vigoare, pe baza prezentării adeverinÅ£elor de absolvire a programului de formare, eliberate de AsociaÅ£ia Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională.
    Evaluarea cadrelor didactice ÅŸi a personalului didactic auxiliar, implicate în program, se face conform Articolului 2 din Protocolul de colaborare.

VI.  Curriculum

    ConÅ£inutul educaÅ£iei din alternativa educaÅ£ională Step by Step se realizează pe baza planurilor de învăţământ  ÅŸi a curriculumului avizate de Comisia NaÅ£ională de Specialitate ÅŸi aprobate de Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării, Tineretului ÅŸi Sportului
    Metodologia pentru organizarea ÅŸi desfăşurarea învăţământul antepreÅŸcolar, preÅŸcolar, primar ÅŸi gimnazial este cea specifică alternativei educaÅ£ionale Step by Step, avizată de Comisia NaÅ£ională pentru Alternative EducaÅ£ionale ÅŸi aprobată de Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării, Tineretului ÅŸi Sportului .

VII. Evaluarea copiilor/elevilor

    Evaluarea participării la activităţi instructiv-educative preÅŸcolare, ÅŸcolare ÅŸi extracurriculare, în această alternativă educaÅ£ională, se face pe baza metodelor de evaluare continuă ÅŸi cu instrumente ÅŸi documente specifice alternativei educaÅ£ionale Step by Step potrivit standardelor ISSA.

VIII. Formarea iniţială şi continuă

    Formarea iniÅ£ială ÅŸi continuă a cadrelor didactice implicate în aplicarea alternativei educaÅ£ionale Step by Step se face în conformitate cu prevederile din Protocolul de colaborare, cu plata taxelor de participare aferente, cheltuielile de transport fiind asigurate de Inspectoratele Åžcolare.
    AsociaÅ£ia Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională stabileÅŸte unităţile ÅŸi persoanele abilitate să desfăşoare activităţi de formare continuă a cadrelor didactice implicate în aplicarea programului.

IX. Controlul, îndrumarea şi evaluarea

    Evaluarea continuă a calităţii programului din grupele / clasele cu program alternativ Step by Step, precum ÅŸi a cadrelor didactice implicate în program, se face de către Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională pe baza standardelor AsociaÅ£iei InternaÅ£ionale Step by Step (ISSA).
    Evaluarea grupelor/claselor ÅŸi a cadrelor didactice din alternativa educaÅ£ională Step by Step, prevăzută în calendarul MECTS se face de către conducerea unităţilor de învăţământ, Inspectoratele  Scolare  ÅŸi ARACIP, după caz, împreună cu CEDP

​

PREVEDERI SPECIFICE

​

SECŢIUNEA A – EDUCAŢIE TIMPURIE – ÎNVĂŢĂMÂNT ANTEPREŞCOLAR
în alternativa educaÅ£ională  Step by Step

I. Înscrierea, evidenţa şi mişcarea copiilor

    Grupe de învăţământ antepreÅŸcolar se pot organiza în creÅŸe, centre de zi sau grădiniÅ£e cu program prelungit.
    Grupa de antepreÅŸcolari se constituie  ÅŸi cuprinde, în medie, 7 copii, dar nu mai puÅ£in de 5 ÅŸi nu mai mult de 9, conform Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr. 1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare, art. 63.

​

SECŢIUNEA B – EDUCAŢIE TIMPURIE - ÎNVĂŢĂMÂNT PREŞCOLAR
în alternativa educaÅ£ională  Step by Step

I. Înscrierea, evidenţa şi mişcarea copiilor

    GrădiniÅ£ele Step by Step funcÅ£ionează în regim de unităţi de învăţământ preÅŸcolar cu program prelungit sau program normal.
    Grupele care aplică metodologia Step by Step funcÅ£ionează integrate în unităţi de învăţământ preÅŸcolar obiÅŸnuite din comunitatea locală.
    Grupa se constituie din cel puÅ£in 10 copii ÅŸi nu mai mult de 20 de copii, conform art. 63 din Legea EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr. 1/ 2011, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
    Se recomandă ca grupele din învăţământul preÅŸcolar alternativ Step by Step să funcÅ£ioneze, acolo unde condiÅ£iile permit, împreună cu clasele din învăţământul primar alternativ Step by Step.

II. Resurse umane

    ÃŽncadrarea personalului didactic se face în conformitate cu legislaÅ£ia în vigoare, pe baza prezentării adeverinÅ£elor de absolvire a primelor două moduluri din programul de formare, eliberate de AsociaÅ£ia Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională – Departament EducaÅ£ie preÅŸcolară.
    ÃŽn învăţământul preÅŸcolar alternativ Step by Step,  fiecare grupă de grădiniţă cu program prelungit se încadrează câte două educatoare (una pentru activităţile de dimineaţă ÅŸi una pentru cele de după amiază). Grupele de grădiniţă cu program normal se încadrează cu câte o educatoare. Se recomandă încadrarea unui ajutor de educatoare la fiecare grupă, indiferent de program (prelungit sau normal), voluntar sau remunerat din surse extrabugetare.

​

SECŢIUNEA C – ÎNVĂŢĂMÂNT PRIMAR
în alternativa educaÅ£ională  Step by Step

I.  ÃŽnfiinÅ£area claselor / ÅŸcolilor primare cu program specific alternativei educaÅ£ionale Step by Step

    Unităţile de învăţământ care îşi exprimă dorinÅ£a de a aplica alternativa educaÅ£ională ÅŸi care îndeplinesc criteriile precizate în prezenta metodologie organizează programul pentru învăţământ primar alternativ începând cu clasa pregătitoare  ÅŸi până la clasa a IV a inclusiv, cu respectarea  Standardelor de program ISSA.
    Unităţile de învăţământ care organizează clase în alternativa educaÅ£ională Step by Step sunt obligate să asigure continuitatea pentru cel putin un ciclu de învăţare complet  (Clasa pregătitoare – clasa a IV a )
    Clasele se constituie în medie din 20 de elevi, dar nu mai putin de 12 ÅŸi nu mai mult de 25, conform Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr.1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare, art. 63.
    ÃŽnvăţământul primar alternativ Step by Step funcÅ£ionează ca durată ÅŸi modalităţi de pregătire în sistemul ÅŸcolii depline (între orele 8 – 16).

II. Resurse umane

    ÃŽncadrarea personalului didactic se face în conformitate cu legislaÅ£ia în vigoare ÅŸi cu prevederile Regulamentului de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a învăţământului  preuniversitar alternativ, pe baza prezentării adeverinÅ£ei de absolvire a programului de formare, eliberat de AsociaÅ£ia Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională – Departament ÃŽnvăţământ primar.
    ÃŽn clasele care aplică alternativa educaÅ£ională Step by Step încadrarea se face cu câte doi învăţători la fiecare clasă conform Ordinului Ministrului nr. 3618 din 27 aprilie 1998.

III. Documente ÅŸcolare

    Instrumentele activităţii instructiv-educative ÅŸi de evaluare specifice alternativei educaÅ£ionale Step by Step sunt:
        caietul individual de evaluare;
        caietul de corespondenţă cu familia;
        fiÅŸa pentru evidenÅ£a frecvenÅ£ei;
        portofoliul cu lucrările semnificative privind evoluÅ£ia elevului.
    Aceste instrumente de evaluare sunt tipărite de AsociaÅ£ia Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională ÅŸi protejate de drepturi de autor.
    Caietul individual de evaluare ÅŸi fiÅŸa pentru evidenÅ£a frecvenÅ£ei se păstrează în ÅŸcoală conform regimului documentelor ÅŸcolare. Caietul de corespondenţă cu familia ÅŸi portofoliul cu lucrările semnificative privind evoluÅ£ia elevului se transmit periodic familiei.

IV. Evaluarea elevilor

    Evaluarea participării la activităţi instructiv-educative ÅŸcolare ÅŸi extraÅŸcolare, în această alternativă educaÅ£ională, se face în mod continuu, folosind instrumente specifice de evaluare, fără note sau calificative, în conformitate cu metodologia alternativei educaÅ£ionale Step by Step.
    Nivelul de însuÅŸire a cunoÅŸtinÅ£elor, de formare a deprinderilor, precum ÅŸi nivelul dobândirii competenÅ£elor în contexte de învăţare formale, nonformale ÅŸi informale, este consemnat în caietul individual de evaluare, document oficial care înlocuieÅŸte catalogul din învăţământul tradiÅ£ional.
    ÃŽn cazul unor elevi cu competenÅ£e de excepÅ£ie, se poate propune reducerea duratei de ÅŸcolarizare cu un an, conform Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr. 1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare, art. 21.

​

SECŢIUNEA D – ÎNVĂŢĂMÂNT GIMNAZIAL
de tip  Step by Step

I.  ÃŽnfiinÅ£area claselor V – IX / ÅŸcolilor cu program de tip Step by Step

    ÃŽnfiinÅ£area claselor gimnaziale cu program de tip  Step by Step se face de către Inspectoratele Åžcolare, în temeiul Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr.1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare, la propunerea unităţilor de învăţământ, pe baza Protocolului de colaborare, încheiat de Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării, Tineretului ÅŸi Sportului cu AsociaÅ£ia Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională.
    Se consideră ÅŸcoală cu program specific alternativei educaÅ£ionale Step by Step acea ÅŸcoală în care toate clasele aplică metodologia alternativă de tip Step by Step.
    Clasele se constituie în medie din 25 de elevi, dar nu mai putin de 12 ÅŸi nu mai mult de 30, conform Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr.1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare, art. 63.
    ÃŽnvăţământul gimnazial alternativ de tip Step by Step poate funcÅ£iona ca durată ÅŸi modalităţi de pregătire în sistemul ÅŸcolii depline (între orele 8 – 16).

II. Resurse umane

    ÃŽncadrarea personalului didactic se face în conformitate cu legislaÅ£ia în vigoare, pe baza prezentării adeverinÅ£ei de absolvire a modulului de formare în program Step by Step, eliberat de AsociaÅ£ia Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională.
    ÃŽncadrarea claselor sau unităţilor de învăţământ alternativ Step by Step cu personal didactic ajutător (pedagogi, laboranÅ£i) ÅŸi personal administrativ (îngrijitoare) se va face în conformitate cu normele legale aprobate.
    Evaluarea cadrelor didactice ÅŸi a personalului didactic auxiliar, implicate în program, se face conform Articolului 2 din Protocolul de colaborare.

III. Evaluarea elevilor

    Evaluarea activităţii instructiv-educative ÅŸcolare ÅŸi extraÅŸcolare, în această alternativă educaÅ£ională, se face în mod continuu, folosind cu precădere metode alternative de evaluare.
    ÃŽn cazul unor elevi cu competenÅ£e de excepÅ£ie, se poate propune reducerea duratei de ÅŸcolarizare cu un an, conform Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale nr. 1/ 2011 cu modificările ÅŸi completările ulterioare, art. 21.

​

SECRETAR DE STAT,                                                                                         PREÅžEDINTE,

Iulia Adriana Oana BADEA                                                                            Viorel NICOLESCU

​

SECRETAR GENERAL ADJUNCT,                                                             DIRECTOR EXECUTIV

Monica Cristina ANISIE                                                                                          Carmen LICA

​

DIRECTOR GENERAL,                                                                               DIRECTOR PROGRAME

Liliana PREOTEASA                                                                                        Elena Iuliana MIHAI

​

DIRECTOR GENERAL,                                                                                 DIRECTOR FINANCIAR

Corina MARIN                                                                                                      Mariana DRAGU

​

DIRECTOR GENERAL,

Mihai PÄ‚UNICÄ‚

​

DIRECTOR D.A.A.C.,

Eugenia Cristina POMAGÄ‚

​

DIRECTOR,

MihaelaTania SANDU

​

CONSILIER SUPERIOR,

Gheorghe FELEA

​

AVIZ DE LEGALITATE,

                                       

​​

bottom of page